top of page

BIOGRAFIE

Het Belgische Anemos saxofoonkwartet bestaat niet alleen uit 4 gepassioneerde muzikanten, maar ook uit 4 beste vrienden. Andere troeven zijn hun jeugdig enthousiasme en uiteraard de liefde voor hun instrument.

 

Opgericht in 2009 in het Koninklijk Conservatorium van Brussel, heeft Anemos door de jaren heen een stevige reputatie opgebouwd, en zo hun plaats gevonden in de klassieke muziekwereld, met steeds veel lof voor hun muzikaliteit en warme persoonlijkheid als ensemble. Samen en afzonderlijk studeerden ze saxofoon, kamermuziek en muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, de LUCA school of Arts Leuven, en het "Conservatoire Régional de Cergy-Pontoise" in Frankrijk.

 

Anemos was door de jaren heen reeds te gast in Nederland, Frankrijk, Servië, Litouwen en Kroatië. Naast de talrijke culturele centra in België, waren ze ook te horen op verschillende nationale en internationale muziekfestivals zoals het Klarafestival, Festival Musiq3, Is Arti (LT), Muziekfestival Middelburg (NL), Saxperience (RS), Festival Consonances (FR) en de International Jeunesse Musicales International (HR).

 

Het kwartet geniet ervan om met andere ensembles/kunstvormen boeiende projecten te creëren. Zo speelden ze de Belgische première van "Jeu de Cartes" voor saxofoonkwartet en orkest van componist Bart Picqueur. Met het koor "Eigenwijs" maakte ze de productie "Opposites Attract", en met het Nederlands kamerkoor "Sequens" bracht Anemos het Requiem van Gabriel Fauré.

 

Het Anemos saxofoonkwartet is prijswinnaar van verschillende prestigieuze wedstrijden, zoals de "EMCY International Chamber Music Competion" (2011), de nationale “Adolphe Sax” concours Dinant (2012) en de "Youth 'n Classic Competition" (2013) georganiseerd door het Klarafestival.

 

Hun debuut album "Through Time" ontving lovende kritieken. Zo sprak Klassiek Centraal de gevleugelde woorden: "dit zijn in sui generis klanken uit de buik die bij wijlen zorgen voor kippenvel bij wie daar gevoelig voor is. Altijd een goed teken.” De muziek op hun tweede album "Klapzoen" vertelt het hartverscheurende verhaal over componisten beïnvloed door de "Groote Oorlog". Deze cd kwam uit met een dichtbundel erbij, waarbij de muziek als het ware de soundtrack vormt voor de poëtische woorden van dichter Geert Vanhassel.

 

Het hoofddoel van het Anemos Saxofoonkwartet blijft na al die jaren muziek maken nog steeds ongewijzigd: nieuw leven blazen in deze unieke Belgische uitvinding. Dat doen ze door naast het  originele saxofoonkwartet repertoire te blijven verdedigen, ook vernieuwing te brengen met unieke arrangementen. 

Anemos line-up

Kristan Dehertog

Kristan Dehertog

sopraansaxofoon

Lieve De Keyser

Lieve De Keyser

Altsaxofoon

Kurt Bertels

Kurt Bertels

Tenorsaxofoon

Wesley Capiau

Wesley Capiau

Baritonsaxofoon

bottom of page